Arum sp. Yılanyastığı Diğer Adları : Yılan ekmeği, buzağıotu, nivik (1, 6) Y…
Arum sp.
Yılanyastığı
Diğer Adları :
Yılan ekmeği, buzağıotu, nivik (1, 6)
Yöresel Adları :
Yılanbıçağı /Kırklareli / Domuz lahanası, domuz ağırhaşı / Trabzon (7)/ El kabartceği / Kütahya, Afyon (5) / Nifik, nivik, vilinç, kardan/ Tokat, Kocaeli, Tunceli (2)
Drog adı: Aronis rhizoma / Yılanyastığı yumrusu
Zehirli bitki. Kurutulmuş yumrular dâhilen balgam söktürücü ve müshil, taze yapraklar ve taze yumrular haricen çoban açıcı, yara iyi edici (basura karşı) ve kanı cilde toparlayıcı olarak kullanılır. (1)
Uyarı : Bütün bitki taze iken dokunulduğunda tahriş edicidir. (3) Yaz aylarında olgunlaşan kırmızı meyveler deniz kenarı, piknik vb. alanlarda çocuklar tarafından yenilmekte ve zehirlenmeye sebebiyet vermektedir. (4) Tıbbi kullanım dozundan fazlası şiddetli zehirlenmelere yol açar. Saponinlerden kaynaklanan zehirlilik, bitkinin kaynatılması ya da kurutulmasıyla kaybolur. (3)
Etnobotanik Bilgileri :
İlaç olarak kullanım:
Yumruları küçük parçalara ayrılarak dahilen hemoroit tedavisinde kullanılır. (Kırklareli Babaeski: Terzili, Alpulu, Nadırlı köyleri)
Olgun meyveleri 40 gün boyunca sabahları aç karnına yutularak, hemoroit tedavisinde kullanılır. (Kırklareli Babaeski: Ağayeri Köyü)
Taze yumruları, küçük parçalara ayrılıp günde 4 veya 5 parça yutularak ayak çatlakları ve meme başı çatlakları ve egzema tedavisinde kullanılır. Tedavi süresince bakliyat ve domates yenmez. ( Kırklareli Babaeski: Büyük Mandıra)
Taze yumruları küçük parçalara ayrılıp kurutulduktan sonra, dahilen, 3 gün boyunca yutularak karaciğer tedavisinde kullanılır. (Kırklareli Babaeski: Alpullu)
Yumrusu kabuklu halde suda haşlanıp, kabuğu soyulup yenerek egzama tedavisinde kullanılır. (Trabzon Akçaabat: Sertkaya)
Bitkinin yumrusu ezilip usaresi çıkarılır. Bir iki damla buruna çekilerek sarılık tedavisinde kullanılır. ( Trabzon Akçaabat: Işıklar) (5)
Kök, meyve ve yumrular hemoroit tedavisinde kullanılır. (Afyon, Kütahya) (7)
Devamı yorumlarda 👇