Kaytaran Diğer isimleri: Küçük çayır sedefi Thalictrum minus L. Ranunculaceae…


Kaytaran
Diğer isimleri: Küçük çayır sedefi
Thalictrum minus L.
Ranunculaceae
Drog: Thalictri herba / Kaytaran çiçekli topraküstü kısmı
Yer – tarih: Daday Kastamonu – Mayıs 2024
📸 @nazimtanrikulu
🌿Nemli çayırların, göl, nehir, dere ve çit kenarlarının ve meraların süslerinden biridir.
🌿Anadolu’da yaprakları bazı bölgelerde haşlandıktan sonra yoğurtla yenir. Ayran aşına da katılır. Fakat ailesine ait üyelerin pek çoğu zehirli olduğundan dikkat edilmesi gerekir denir.
🌿Thalictrum “yeşil filiz”; minus “küçük” anlamındadır.
Türkçe neden “kaytaran” denmiş diye düşününce, yetiştiği alanlarda kaytaran bir güzel gibi görünümünden mi acep diye sormadan edemedim ☺️
🌿 İshal, ateş, ağrı gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmıştır. Bitkinin antioksidan, antikanser ve antiinflamatuar özelliklerine dair yeni araştırma sonuçları bulunmaktadır.
🌿 Bitki mera bitkisi olduğundan otla beslenen hayvanlar için zehirli olabilecek alkoloidler içerir. Bu özelliği ile diğer bitkilerin koruyucusu olup arkadaşlarının neslinin devamını sağlayarak aşırı otlatmaya karşı kalkan vazifesi görür. Bozulmuş mera alanlarının onarılması için tavsiye edilir.
🌿 Kelt mitolojisinde tanrıça Brigid ile ilişkilendirilir. Ortaçağda da kötü ruhları koruma gücüne sahip olduğu rivayet edilir. Birçok kültürde kadınlık ve anne ile ilişkilendirilmiş; dişiliği onurlandırmak için için ritüellerde kullanılmıştır.
🌿 Narinliği ve zarafeti ile güzelliğin, kırılganlığın ve aynı zamanda kendiliğini koruyarak dayanıklılığın sembolü olarak edebiyatta ve sanatta kullanılmıştır.
🌿Çiçek ve yaprakları sarı ve yeşil tonlarında renk eldesinde kullanılan boya bitkisidir. Genellikle ipek ve yün boyamada tercih edilmiş olup haslık testlerinden de iyi derece almıştır.